Hur tar jag en skärmbild?

På Windows

Med en Windows-dator (stationär dator eller laptop) finns det flera olika möjligheter att ta en skärmbild.

A) Med tangentbordet:

1. 1. Tryck på knappen PrtSc (Print Screen) på ditt tangentbord för att kopiera över skärmen till klippbordet
  2. 2. Tryck CTRL + V för att klistra in bilden i ett bildredigeringsverktyg (som Paint) eller i Word eller Excel

B) Med Snipping Tool:

1. 1. Klicka på Start-knappen eller förstoringsglaset i senare versioner av Windows
  2. 2. Sök efter "Snipping Tool" och klicka på det i resultatlistan
  3. 3. Klicka på "Nytt" för att ta en skärmbild
  4. 4. Tryck CTRL + V för att klistra in bilden i ett bildredigeringsverktyg (som Paint) eller i Word eller Excel

På Mac

Gör så här för att ta en skärmbild på en Mac-dator (stationär dator eller laptop):

1. 1. Tryck Skift + Kommando + 4 tills ett hårkors visas
  2. 2. Dra hårkorset för att välja del av skärmen
  3. 3. För att ändra ditt val håller du ner mellanslagstangenten medan du drar
  4. 4. För att sluta ta skärmbilden trycker du på knappen Esc (Escape)
  5. 5. För att ta skärmbilden släpper du mus- eller styrplatteknappen
  6. 6. Tryck på miniatyrbilden i hörnet av skärmen för att redigera skärmbilden
  7. 7. Skärmbilden sparas på skrivbordet som standard

På Android

På en Android-surfplatta eller -smarttelefon finns det flera olika möjligheter att ta en skärmbild.

1. Tryck samtidigt på strömknappen och volymsänkningsknappen
  2. Håll strömknappen intryckt i några sekunder och tryck därefter på Skärmbild
  3. Om inget av detta verkar fungera, gå till telefontillverkarens supportsida eftersom funktionaliteten kan variera.

På iOS

Med en iPad eller iPhone finns det flera olika möjligheter att ta en skärmbild.

Med Face ID (på tillämpliga modeller)

1. 1. Tryck samtidigt på sidoknappen och volymhöjningsknappen
  2. 2. Släpp snabbt båda knapparna
  3. 3. En miniatyrbild visas nere i vänsterhörnet på skärmen
  4. 4. Tryck på miniatyrbilden för att öppna skärmbilden eller svep vänster för att ta bort den

Med Touch ID (på tillämpliga modeller)

1. Tryck samtidigt på sidoknappen och hemknappen och släpp därefter snabbt båda knapparna.
  2. En miniatyrbild visas nere i vänsterhörnet på skärmen.
  3. Tryck på miniatyrbilden för att öppna skärmbilden eller svep vänster för att ta bort den.